Vakantie Sant Andreu de Llavaneres

Aan de Spaanse Costa del Maresme ligt de Catalaanse badplaats Sant Andreu de Llavaneres (of in het Spaans San Andres de Llavaneras). Het hoort bij de comarca Maresme en de provincie Barcelona, welke liggen in het noord oosten van het Ibirisch schiereiland, niet ver van de Spaans – Franse grens. Het dorp ligt aan de rand van het nationale natuurpark Montnegre – Corredor. Het dorpje ligt ingeklemd tussen heuvels en zee. Aan de westkant ligt het populaire Mataro, aan de oostkant Sant Vicenc de Montant, in het noorden Dosrius en aan de zuidkant de Middellandse Zee.

Vanwege de ligging niet ver van de miljoenenstad Barcelona (op ongeveer 40 kilometer) werd het plaatsje al vroeg populair als badplaats in de zomer voor de bevolking van deze Catalaanse hoofdstad. Zij kochten een tweede huis in deze regio of huurden een appartement voor de zomer. Hierdoor is het agrarische karakter de laatste 40 jaar steeds verneder naar de achtergrond verdrongen en won het toerisme langzaam maar zeker aan terrein.

Gevolg van deze ontwikkeling was ten eerste de aanleg van de jachthaven. Deze is gelegen tussen de kernen Can Sanc en Montalt Parc. Volgens de overlevering was dit vroeger een visserhaven, maar tegenwoordig is het vooral in gebruik door toeristen die hun boot aanleggen om het binnenland te verkennen of aan het strand te gaan leggen. Maar ook anders om is mogelijk. Zo kun je een bootje huren en een dag op de Middellandse Zee rond te dobberen om eens helemaal tot rust te komen.

Door de jachthaven en het prachtige klimaat is het zeilen zeer populair is. Met name in de zomer zijn er velen die gaan zeilen of surfen voor de kust van het dorpje. Dit levert in de zomer prachtige zichten.

Naast de jachthaven is er ook een golfbaan in de buurt. Deze ligt vlakbij het dorpje Sant Vicenc de Montalt, op een steenworp afstand van de kust en Sant Andres de Llavaneres.

Festivals

Zoals in vele Spaanse dorpen en steden organiseert ook deze gemeenschap jaarlijks enkele festivals en feesten. De belangrijksten zij­n:

  • Het jaarlijkse festival: gehouden in het weekend voor 30 november;
  • Het festival van Minerva: op de derde zondag van juli. Dit wordt zeer goed bezocht door de toeristen die in de zomerperiode in de regio op vakantie zijn;
  • Het gastronomisch weekend ter ere van de erwt: gehouden in april en staat in het teken van de plaatselijke keuken.

De keuken

Net zoals vele andere dorpen in Catalonie, geniet ook dit dorp van een rijke gastronomische traditie die diep in de plaatselijke cultuur is geworteld. Voornamelijk de plaatselijke gewoontes zijn over eind gebleven, maar er zijn ook duidelijke invloeden merkbaar uit andere culturen.

Een belangrijk onderdeel van de plaatselijke keuken is de erwt van Llavaneres. Ter ere hiervan wordt er ook jaarlijks een feest georganiseerd door de plaatselijke bevolking.

Ook in de wintermaand november is er een show met typisch plaatselijke producten. Een belangrijke rol is er dan voor de plaatselijke klassiekers: gevulde appelen en de cake van Llavaneres.

De plaatselijke restaurants houden de traditionele recepten in stand door ze te serveren in de jaargetijden waarin de ingedienten ruimschoots voorhanden zijn. Deze lokale gerechten vinden vervolgens gretig aftrek bij de toeristen die de regio tijdens hun vakantie komen bezoeken.

Direct vakantie boeken

Hotels Sant Andreu de Llavaneres

Vliegtickets Sant Andreu de Llavaneres