Praktische informatie

Voordat je op vakantie gaat, naar welk land of welke bestemming dan ook, is het verstandig om van te voren te bedenken wat je daarvoor nodig hebt en of je misschien speciale voorbereidingen moet treffen. Dit kan veel problemen voorkomen tijdens de reis of bij aankomst op de plek van bestemming. Om je bij deze voorbereidingen te helpen hebben wij een handig en bonding overzicht gemaakt van de zaken die je aandacht vragen. Deze tips vind je hieronder.

Voor je reis

Reisdocumenten

Spanje behoort net als Nederland tot de Europese Unie. Daarnaast heeft het land zich ook aangesloten bij het zogenaamde "Schengen"-verdrag. Hierdoor kunnen mensen die afkomstig zijn uit andere landen die zich bij hetzelfde verdrag hebben aangesloten vrij reizen tussen deze landen. Daardoor is het mogelijk voor Nederlanders om zonder visum naar Spanje te reizen en daar te verblijven. Ditzelfde geldt voor de landen die je op je reis tegenkomt, als je met de auto naar je bestemming afreist: Belgie en Frankrijk. Een paspoort of identitietsbewijs is dus niet nodig voor je reis, maar het is wel het dringende advies om een van deze documenten mee te nemen. Het kan voorkomen dat je jezelf moet identificeren bij een hotel of camping. Het meenemen van een rijbewijs is ook sterk aan te bevelen.

Neem ook altijd je (zorg)verzekeringspapieren mee op je vakantie.

Gezondheid

De gezondheidszorg van Spanje staat te boek als goed. Ook zijn er geen grote epidemieën geweest de afgelopen decenia. Speciale vaccianties zijn dan ook niet noodzakelijk. Wel is het aan te raden om muggenspray en een goede zonnebrandcrème is noodzakelijk. Het wordt ook aangeraden om niet te lang in de (volle) zon te zitten, dit in verband met sterke UV-straling.

Zorg ervoor dat je EHBO-reisdoos voorzien is van aspirines, crème of tonic tegen muggen, de door uw arts voorgeschreven medicijnen en tabletten tegen maag- en darmstoornis.

Geld

In Spanje is de enige wettelijke muntsoort de euro. Ditzelfde geldt voor de andere 16 lidstaten van de Europese Unie die zich bij deze muntsoort hebben aangesloten. Dit houdt in dat je met de "gewone" Nederlandse euro's kunt betalen in Spanje. Je hoeft dus geen geld om te wisselen.

Bij vrijwel alle bankkantoren en bankautomaten is het mogelijk om met je Nederlandse pinpas geld op te nemen van je bankrekening. Bankpassen met het Maestro-logo (oa. ING, Rabobank en ABN AMRO) worden algemeen geaccepteerd. Pinautomaten vind je in iedere stad en in vrijwel alle grote dorpen. Daarnaast worden creditcards en travellers cheques vaak geaccepteerd bij de grotere hotels, restaurants en toeristencentra. De prijzen liggen over het algemeen op ongeveer hetzelfde niveau als in Nederland, maar in het binnenland zijn de prijzen vaak lager.

Wat betreft de bankkantoren zelf zijn de openingstijden relatief beperkt. Vaak is men open tussen 09:00 en 14:00. Hierbij moet je er mee rekening houden dat dit een van de weinige zaken zijn waarin men erg strikt in is.

Wegen

Over het algemeen zijn de wegen in Spanje goed te noemen. Er is geen speciaal vignet vereist om over de Spaanse wegen te rijden. Wel zijn er enkele snelwegen, voornamelijk in het noorden, waar tol wordt geheven. Je zult dus cash geld nodig hebben tijdens je reis om de tol te betalen. Vaak gaat dit om bedragen die varieren tussen een paar euro en een paar tientjes. Het is af en toe ook mogelijk om met je creditcard te betalen, maar dit is helaas niet overal het geval.

Tijdens je verblijf

Alarmnummers

Mocht er tijdens je verblijf onverhoopt iets gebeuren en je hebt hulp nodig van de politie, ambulance of de brandweer dan kun je, net als in Nederland, gebruik maken van het Europese alarmnummer 112. De centrale waarmee u in verbinding komt is Spaanstalig. Echter kunt u ook met de beamte in het Engels communiceren. Dit alarmnummer is trouwens ook geldig in de landen die je doorkruist onderweg: Belgie en Frankrijk.

Ambassade

Nederland heeft in Spanje twee officiele kantoren gevestigd. In Barcelona staat een consulaat, in Madrid is de ambassade gevestigd. De adressen:

Ambassade Madrid
Avenida Comandante Franco 32
28016 Madrid
t: +34 91 353 75 00
f: +34 91 353 75 65

Consulaat Barcelona
Avenida Diagonal 601
4o D, hoek Calle Gandesa
08028 Barcelona
t: +34 93 363 5420
f: +34 93 410 3009

Benzine

Het land kent dezelfde brandstof soorten als Nederland. Hier zijn dus geen verschillen. Ook zijn de prijzen in het binnenland of van de snelweg af een stuk lager dan langs de snelweg of in de stad (net als in Nederland).

Drinkwater

Het kraanwater in Spanje is niet drinkbaar en er zit een behoorlijke chloorsmaak aan. Aan te raden is het dan ook om drinkwater te kopen in de plaatselijke supermarkt. De lokale bevolking drinkt graag water met koolzuur (aqua con gas), terwijl Nederlanders het vaak zonder koolzuur prefereren. Let er dus goed op dat als je water zonder koolzuur wilt hebben, je aqua sin gas koopt.

Let bij kopen goed op de sluiting van de fles. Deze dient gesloten en (het liefst) verzegeld te zijn. Let hier goed op, voor je het weet heb je een fles met kraanwater gekocht. Voor mensen die het Spaanse kraanwater gewend zijn kan dit over het algemeen niet al te veel kwaad, maar personen die het Nederlandse leidingwater gewend zijn kunnen stevige buikkrampen en buikloop oplopen.

Medische hulp

De medische hulp is over het algemeen goed tot zeer goed te noemen. In vrijwel alle (grotere) dorpen vindt u een goed geschoolde arts waarmee je met de meeste problemen terecht kunt. In de grote steden staan over het algemeen moderne ziekenhuizen. Mocht je niet precies kunnen uitleggen wat het probleem is, dan is het altijd verstandig om direct naar het ziekenhuis te gaan en niet eerst naar de plaatselijke dokter, dit ondanks het feit dat vele medisch specialisten (ook op het platteland) de Engelse taal machtig zijn. Mocht u graag in het Nederlands geholpen worden, dan kunt u het beste direct de hulp van je zorgverzekeraar inroepen. Ook bij het inchecken in het ziekenhuis dien je direct je zorgverzekeraar op de hoogte te brengen. Apotheken kun je vinden door het hele land, maar over het algemeen zul je contant moeten betalen (net als bij de lokale artsen).

Elektriciteit

De spanning op het Spaanse elektriciteitsnetwerk bedraagt 220 Volt. Dit verschilt niet met Nederland of Belgie. In de meeste moderne hotels en accomodaties zijn de stopcontacten tweepolig. Het kan echter voorkomen dat nog de (ouderweste) driepolige stopcontacten in gebruik zijn. Het is dan ook aan te raden om een verloopstekker mee te nemen.

Fooien

In hotels is het gebruikelijk om een fooi te geven van tussen de €2 en €5. Dit is natuurlijk alleen als u tevreden bent over de geleverde service. In restaurants zijn de kosten voor de bediening meestal al meegenomen in de rekening die u krijgt. De prijzen op de menu's zijn over het algemeen zonder BTW (van 7%). De plaatselijke bevolking geeft meestal maximaal 5% fooi, ze ronden de bedragen vaak naar boven af (op hele getallen).

Openingstijden

De meeste Spaanse winkels zijn 's ochtends open en aan het einde van de middig tot het begin van de avond. In de voormiddag (op uitzondering van de grote warenhuizen in de grotere steden), meestal tussen 14:00 en 16:00 zijn de winkels gesloten voor een traditionele siesta.

Tijd

Het hele Spaanse vasteland ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Alleen op de Canarische eilanden is er een tijdsverschil van +1 uur.

Direct boeken

Interessante aanbiedingen