Vakantie Menorca (Minorca)

In de Middellandse Zee, niet ver van de Spaanse oostkunst, ligt Minorca. Dit eiland is het op een na grootste onderdeel van de archipel De Balearen en het is het kleinere broertje van het nabij gelegen Mallorca. Tegenwoordig wordt ook vaak de spelwijze Menorca gehanteerd. De naam stamt uit het Latijn: „insula minor“ wat letterlijk kleiner eiland betekent, wat uiteraard slaat op de „grote broer“ Mallorca.

Menorca is een eiland dat voor een belangrijk deel bestaat uit bos, voornamelijk dennenbomen en pijnbomen. Echter zijn er veel meer soorten begroeiing wat leidt tot een grote variatie van flora, met elke unieke soorten die alleen op dit eiland voorkomen.

Grote verschillen zijn te vinden tussen de zuid- en noordkust. De zuidkant van het eiland is de kust vrij gelijkmatig met vele kleine baaien, vele (lange) stranden en barrancs (een soort beboste dalen). Daarentegen is de noordkant veel ruiger met vele zogenaamde „fjorden“. De kustlijn is daar ook veel onregelmatiger met uitzonderlijke rotsen en kliffen waardoor diverse natuurlijke havens zijn ontstaan. Het grootste deel van de toeristen gaat naar de zuidelijke stranden, maar juist die mensen die opzoek zijn naar rust en een prachtige omgeving zijn te vinden naar de noordkant Menorca.

Bezienswaardig­heden

Ondanks het feit dat vele toeristen vooral voor het prachtige weer en de heerlijke stranden naar Menorca komen, is er (voor de afwissseling) ook meer te doen op het eiland zoals:

Verge de Gracia

Op de top van de heuvel Monte Toro, die ruim 350 meter boven de zee uitstijgt, ligt het oude klooster Verge de Gracia. Voor veel toeristen is dit het bezoekje waard en een afwisseling van het strandleven.

Megalithische steenmonumenten

Het eiland Menorca staat ook bekend om zijn historische bouwsels waarvan Talaiots en Navetes de meest unieke zijn. Vaak gaat het om (stenen) bouwwerken van meer dan 3000 jaar oud, waarvan het niet duidelijk is waardoor ze ooit hebben gediend.

Zomerfeesten

Menorca staat ook bekend om zijn traditionele zomer evenementen, welke vele bezoekers enorm intrigeren. Het belangrijkste jaarlijkse evenement is het „Festes de Sant Joan“, een viering die drie dagen duurt. Op de eerste dag draagt een man traditioneel een schaap op zijn schouders door de stad heen en is er een parade door de lokale straten van Ciutadella. In de avond is er volgens grote drukte op de vele terrasjes en wordt er afgesloten van een vuurwerkshow.

Op de tweede dag staan zwarte, lokaal gefokte, paarden centraal. Zij worden opgedirkt en gaan in een optocht door de straten.

De laatste en derde dag zijn er wedstrijden tussen ruiters in de vorm van steekspelen. Ook deze avond wordt afgesloten met vele optredens van straatmuzikanten op de ontelbare terrasjes en een grootse vuurwerkshow.

Direct vakantie boeken

Hotels Menorca (Minorca)

Vliegtickets Menorca (Minorca)