Vakantie Formentera

Het kleinste eiland van de archipel De Balearen dat bewoont wordt is Formentera. Het ligt op een kleine tien kilometer ten zuiden van Ibiza en er wonen een kleine 10.000 mensen. Het is een onderdeel van de Pityusen, een subgroep van De Balearen. Deze groep wordt gevormd door Formentera zelf, Ibiza, Es Vedra, Es Vedranell, Sa Galera, Espalmador en Tagomago.

Bereikbaarheid

Het eiland beschikt niet over een eigen vliegveld en moet dus gebruik maken van het internationale vliegveld van het nabij gelegen Ibizia. Dit is een belangrijke reden waarom het eiland veel rustiger is dan de andere eilanden van de archipel. Vanaf Eivissa (de hoofdstad van Ibiza), varen boten op regelmatige basis naar Formentera. Met de snelboot (niet toegankelijk voor een auto) duurt de overtocht maximaal 35 tot 40 minuten. De veerboot waarmee je wel een auto mee kunt nemen ben je 20 tot 25 minuten langer onderweg: ruim een uur.

Ook vanaf het Spaanse vasteland is het eiland te bereiken. Vanaf Denia, aan de Spaanse oostkust (tussen Valencia en Alicante), vaart regelmatig een veerboot.

Bezienswaardig­heden

Hoewel het een klein eiland is, zijn er wel enkele bijzondere zaken die het bezoekje waar zijn.

Illa de Empalmador

Aan de noordkant van Formentera, tussen het grote eiland en Ibiza in, ligt het onbewoonde eiland Empalmador. Het is gescheiden door een ondiepe zandbank en is het is mogelijk om er, bij laag water, naar toe te lopen (een soort waddenlopen). Op Empalmador zelf zijn ongerepte stranden, een vuurtoren en zoetwater bronnen. Door deze idyllische omgeving is het een populaire ligplaats voor jachten.

Geschiedenis

Als sinds 4000 voor Chr. wordt het eiland bewoond en op sommige plaatsen zijn er nog getuigenissen te vinden van de 6000 jaar oude bewoning. In de Romeinse tijd werd Formentera van echt belang. Zij noemden het eiland Fruimentera, omdat het over een gunstig klimaat beschikt, de bodem vruchtbaar is en er veel zoet water werd gevonden. Hierdoor werd het een belangrijk gebied voor de verbouw van graan voor de republiek. Door het overmatig belasten van de bronnen liep de opbrengst terug en verloor de landbouw aan terrein. In de 16e eeuw verlieten de bewoners het eiland, vanwege aanhoudende piraten aanvallen en zochten zij veiliger heenkomen. Het zou tot in de 18e eeuw duren voordat er nieuwe bewoners Formentera kwamen bevolken.

Direct vakantie boeken

Hotels Formentera

Vliegtickets Formentera