Vakantie Balearen

In de Middellandse Zee, op ongeveer 300 kilometer van de Spaanse oostkust, ligt de eilandengroep de Balearen (in het Spaans Islas Baleares). Het is een autonome regio, waarvan Spanje er zeventien rijk is. Samen met de Canarische Eiland is het de enige regio die niet op het vaste land ligt. De hoofdstad van de Balearen is Palma de Mallorca.

De eilanden

De Balearen bestaat uit zes eilanden, de een groter dan de ander. Het grootste eiland is Mallorca. Op dit eiland wonen ongeveer 850.000 mensen en het is ongeveer even groot als de provincie Overijssel. Minorca is, gemeten naar oppervlakte, het tweede eiland van de eilandengroep. Het is ongeveer even groot als de helft van Flevoland en er wonen ruim 80.000 mensen. Het derde eiland naar grootte, en daarmee ook het laatste belangrijke, is Ibiza. Dit eiland, ook wel bekend staande als „het feesteiland“, is ongeveer even groot als een derde van de provincie Zeeland en er wonen meer dan 100.000 mensen. Dit aantal groeit echter in de zomermaanden sterk.

Van de drie kleinere eilanden wonen er alleen op Formentera daadwerkelijk een aanzienlijk aantal mensen (een kleine 10.000 bewoners). De andere twee eilanden Cabrera (100 bewoners) en Dragonera (geen permanente bewoners) zijn feitelijk verlaten en zijn in de zomermaanden door toeristen te bezoeken. Vooral de uitzonderlijke natuurgebieden trekt velen aan.

Taal

Officieel wordt er op de Balearen zowel Spaans als Catalaans gesproken door de permanente bewoners. Het Catalaans lijkt echter niet sterk op het Catalaans dat op het vaste land wordt gesproken, maar wordt voornamelijk overheerst door het Balearisch. Dit is het plaatselijke dialect dat heerst op de eilanden en is behoorlijk eiland specifiek. De plaatselijke bewoners van Majorca (Mallorca) zullen het hebben over „Mallorqui“, die van Ibiza over „Eivissenc“ en de inwoners van Minorca over „Menorqui“. Ongeveer 70% van de lokale bevolking spreekt een of meerdere van de varianten van het dialect (en dus een vorm van Catalaans).

Echter zullen vrijwel alle jonge inwoners en mensen die werkzaam zijn in de toeristische sectoren Engels spreken en vaak ook een derde Europese taal in de vorm van Italiaans, Duits of Frans.

Eten

De keuken van de Balearen is, zoals men kan verwachten, sterk geinspireerd door de Middellandse Zee. De gerechten die worden geserveerd lijken sterk op de Catalaanse keuken en de specialiteiten uit de regio rondom Valencia of op de Spaanse keuken als geheel. Kenmerkend aan de traditionele keuken is dat deze rijk is aan groenten en graanproducten en weinig vet. Uiteraard kunnen de zeevruchten (waaronder diverse vissoorten), zijn, Mao kaas en de Sobrassada worst niet ontbreken. Vele toeristen genieten van deze gerechten tijdens hun vakantie naar Balearen.

Het weer

Het weer op de diverse eiland wordt gekenmerkt door het overheersende Mediterraanse klimaat. Hierdoor zijn de zomers warm en droog te noemen, de winters mild en vochtig. In deze wintermaanden blijft het kwik schommelen rond de 15 graden. In de maanden juli en augustus wordt echter met gemak de tropische grens gepasseerd, waardoor temperaturen van rond de 30 graden eerder regel dan uitzondering zijn.

Direct vakantie boeken

Hotels Balearen

Vliegtickets Balearen