Vakantie Mallorca

Mallorca, ook wel Majorca, is het grootste en belangrijkste eiland van de eilanden groep De Balearen. Het eiland is ongeveer even groot als de provincie Overijssel en er wonen meer dan 800.000 mensen. De hoofdstad is Palma de Mallorca. Het is het grootste eiland dat Spanje rijk is en de naam is afgeleid van het Latijnse „insula maior“ (groter eiland).

Het eiland is een zeer populaire bestemming onder toeristen die opzoek zijn naar een zonnige strand vakantie. Het zijn vooral Duitsers, Nederlanders en Britten die jaarlijks de, voornamelijk zuidelijk gelegen, badplaatsen bezoeken. Zij trekken voornamelijk naar Playa de Mallorca, dat grens aan de hoofdstad, Palma Nova en Santa Ponsa die ten westen van de hoofdstad liggen of naar El Arneal, Playa de Palma en Can Pastilla die ten oosten liggen van Palma de Mallorca. Gezinnen met jonge kinderen kiezen echter steeds vaker voor het aan de noordkust gelegen Alcudia. Deze plaats is dan ook sterk in opkomst.

Een andere trend is dat er steeds meer mensen zijn, vooral ouderen, die overwinteren op het eiland. Dit vooral vanwege het zeer aangename klimaat, ook in de winter.

Bereikbaarheid

De meeste toeristen vliegen naar Mallorca. Zij boeken vaak een vliegticket naar het vliegveld dat niet ver van de hoofdstad af ligt. Het Son Sant Joan Airport is het enige internationale vliegveld dat op de Balearen ligt. Na het vliegveld van Madrid en het vliegveld van Barcelona is het, gemeten naar passagiersvolume, het derde vliegveld van het land. In de zomer kan het zich zelfs meten met de grotere vliegvelden van Europa. Vliegtickets kun je boeken bij vrijwel alle grote internationale maatschappijen en voor Air Berlin (de vierde maatschappij van Europa) is het een zeer belangrijke hub.

Naast het vliegtuig is ook de veerboot een populaire manier van reizen om het eiland te bereiken. Veerverbindingen zijn er met Barcelona, Denia en Valencia. Op deze manier is het mogelijk om met de auto naar het eiland af te reizen.

Klimaat

Door de ligging in de Middellandse zee is het Mediterraans klimaat ook doorslaggevend voor het weer op Mallorca. De zomers zijn warm, meestal tropisch, en droog. In de winter zijn de temperaturen lager maar echt koud is het zelden. Wel zijn de winters, voornamelijk op Mallorca, vochtig. Op dit eiland valt vaak twee tot drie keer zoveel neerslag dan dat er op omliggende eilanden valt. Van wateroverlast kan men echter niet spreken en zelfs in de winter zijn lokale terrasjes regelmatig goed gevuld.

Bezienswaardig­heden

Hoewel vele toeristen komen voor de zon, de zee en het strand zijn er op Mallorca en op de omringende eilanden genoeg dingen om te bekijken of te doen.

Cap de Formentor

Een van de meest indrukwekkende plekken van het eiland is Cap de Formentor. Door de plaatselijke inwoners ook wel „De plek waar de winden samen komen“ genoemd. Cap de Formentor is een indrukwekkende stijl klif op het noordelijkste punt van het eiland. Het hoogste punt is Fumart (op ongeveer 380 meter boven zeeniveau) en kent meerdere baaien die in de directe omgeving ermee geassocieerd worden zoals Cala Fiquera, Cala Murta en Cala Pi de la Posada.

De 13,5 kilometer lange weg tussen de haven van Pollenca en de Cap de Formentor is indrukwekkend. De weg is gebouwd door Antonio Paretti en het unieke is dat hij de weg door een gebied heeft laten lopen waarvan het vrijwel onmogelijk werd geacht dat het zou kunnen. Hij voltooide zijn taak door zich te laten inspireren door de wind en daardoor bedacht hij een list: hij maakte op die plekken waar de hellingshoek te groot was maakt hij een bocht en waar hij delen van de klif moest afgraven, gebruikte hij de vrijgekomen materialen om op andere plekken de grond (deels) te egaliseren.

Het einde van de weg is bij de vuurtoren op de Cap de Formentor vanwaar je van een prachtig uitzicht kunt genieten over de zee, maar ook over Mallorca zelf. Voor velen die op vakantie naar Mallorca gaan is dit een geweldig dagje uit.

Direct vakantie boeken

Hotels Mallorca

Vliegtickets Mallorca