Vakantie Besalu

Het oude vestingstadje Besalu ligt in het noorden van de provincie Girona, in het noorden van Spanje. Tegenwoordig wonen er 2200 mensen, wat het alleen nog van historische betekenis maakt, maar tijdens de Middeleeuwen was het van strategisch groot belang.

Voor toeristen is het vaak een prachtig dagje uit. De unieke historische gebouwen bouwwerken zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven, en het is daarom ook niet voor niets dat het stadje in 1966 werd aangewezen als nationaal historisch erfgoed. Het meest unieke is de Romaneske burg over de rivier de Fluvia, met een wachtpost op het midden van het bouwwerk. Deze brug werd in de 12e eeuw na Christus gebouwd en staat nog altijd piekfijn overeind (zie foto rechts, bron: Flickr).

De kerk van Sant Pere werd rond het jaar 1000 gebouwd en is nog altijd een belangrijk onderdeel van de gemeenschap. Daarnaast is Besalu bekend door de arcaden straten en pleinen. Ook is er een gerestaureerd Mikva, een ritueel joods badhuis stammend uit de elfde of twaalfde eeuw en een synagoge uit dezelfde tijd die behoorde tot hetzelfde complex. Deze bezienswaardigheden liggen in de benedenstad aan de rivier.

Wanneer u het centrum van het middeleeuwse stadje binnenloopt over de honderden jaren oude burg, wandelt u over de even oude kasseitjes en kunt u genieten van de prachtige vergezichten over het Fluvia-dal. U zult zich waarschijnlijk afvragen waarom er een rare bocht zit in de burg, maar daar weet (helaas) niemand een bevredigend antwoord op te geven. Het enige zinnige dat kan worden gezegd is dat men handig gebruik heeft gemaakt van de rotsen in de rivier. Wanneer u doorloopt komt u direct terecht in de oude middeleeuwse stad, met smalle straatjes en kleine pleintjes. Op het nabijgeleden Plaza Major of het Plaza Llibertat kunt u heerlijk genieten van een drankje en een gebaktje, of (met wat geluk) van de plaatselijke markt met regionale producten.

Besalu is dan ook niet voor niets een bestemming die je gezien moet hebben, als je in deze regio op vakantie gaat.

Direct vakantie boeken

Hotels Besalu

Vliegtickets Besalu